Yhdistys syntyi 2.2.2008 Kuopiossa, kaupunginkirjaston juhlasalissa. Se sai ensimmäisenä vajaana toimintavuotenaan aikanaan laajan juhlakirjan ja seminaareja, ja varsinainen perustaminenkin sujui vauhdikkaasti.
Yhdistys muodostettiin nopeasti, mutta sitä ennen seuraa oli toivottu jo pitkään. Jos syntyprosessin katsotaan alkaneen ensimmäisistä järjestöä koskevista ideoista, se oli kuitenkin pitkä, peräti kymmenen vuoden mittainen.
Kun Lassi Nummen 70-vuotisseminaari oli Jyväskylän yliopistossa vuonna 1998, Aarne Toivanen toivoi keskusteluissa Nummelle nimikkoseuraa. Hän oli Nummen läheinen ystävä ja pitkäaikainen työtoveri Raamatunkäännöskomiteasta, jossa hän oli sihteeri ja Nummi kirjailijajäsen. Toivasen toivomus vahvistui seuraavina vuosina vaatimukseksi. Gutta cavat lapidem, non vi sed saepe cadendo.
Kaksipäiväinen seminaari kokosi yliopiston suuren juhlasalin täpötäyteen innokkaita kuulijoita eri puolilta Suomea. Esiintyjiä olivat mm. Aarne Toivanen, Anna-Liisa Alanko, Irmeli Niemi, Teivas Oksala ja Pekka Lilja sekä Lassi Nummesta edellisenä vuonna väitellyt Katriina Kajannes ja kirjailijasta myöhemmin väittelevä Mikko Turunen.
Iltajuhlassa Nummea lausuivat Anna-Liisa Alanko ja Jouko Heikkinen, ja Seppo Nummen sävellyksiä veljensä runoihin kuultiin Margareta Haverisen, Matti Piipposen ja Collin Hansenin tulkintoina. Yliopiston kirjastossa oli Lassi Nummi -kirjallisuuden näyttely, ja kirjailijan merkkipäivän kunniaksi julkaistiin artikkelikokoelma Suuri fuuga. Sen artikkeleihin viitataan vieläkin, ja niteen käytettävyyttä lisäsi Pirkko Nummen laatima luettelo miehensä runoihin tehdyistä sävellyksistä.
Olihan nimikkoseura lopulta aikaansaatava. – Nimikkoseura perustetaan harvoin kirjailijan elinaikana. Tällä kertaa asiaa vauhdittivat Lassi Nummen ystävien toive ja yhteistyö ja se, että oli hänen juhlavuotensa: kirjailija täytti 80 vuotta 9.10.2008.
Perustamisseminaarin ”Lassi Nummi, ajankohtainen modernisti” järjestivät valtakunnallinen kirjallisuusyhdistys Suomen sana ry ja Kuopion kaupunginkirjasto. Suomen sana oli jyväskyläläis-kuopiolainen yhdistys, joka keskittyi kirjallisuuden ja kielen ajankohtaisiin ilmiöihin yhteistyössä Keski-Suomen kulttuuriyhdistyksen kanssa. Näiden kahden seuran perustajista suurin osa oli eri alojen latinisteja ja samalla kirjallisuuden ja suomen kielen ystäviä.
Osmo Hänninen puhui runon tärkeydestä ihmisen hyvinvoinnille, ja Suomen kirjailijoiden nimikkoseurat ry:n puheenjohtaja Matti Nummenpää kertoi kirjailijaseuroista kulttuurin toimijoina. Aarne Toivasen puheenvuoro oli ”Lassi Nummi, raamatunsuomennoksen asiantuntija ja valpas unilukkari”. Katriina Kajannes valotti Lassi Nummen kirjailijakuvaa, ja opetusneuvos fil.tri Anna-Liisa Alanko puhui musiikillisista aineksista Lassi Nummen runoudesta.
Perustamiskokouksen puheenjohtaja oli Matti Nummenpää ja sihteeri Anneli Kankare. Lassi Nummen seura ry:n puheenjohtajaksi valittiin Katriina Kajannes Jyväskylästä ja varapuheenjohtajaksi Osmo Hänninen Kuopiosta. Hallituksen järjestäytymiskokous oli perustajaisten jälkeen, ja sitten aterioitiin ravintola Kummisedässä.
Yhdistyksen linjasta oli alun alkaen oltu yhteydessä Lassi Nummeen. Kun häneltä pyydettiin kirjallinen lupa seuraa varten, samalla keskusteltiin tulevan toiminnan päämääristä. Hän otti kantaa keskeisiin kysymyksiin mutta jätti sitten toimijoille vapaat kädet. Järjestön kotipaikaksi sopisi hänen mukaansa jokin kolmesta vaihtoehdosta, jotka olivat hänen koulukaupunkinsa Kuopio, asuinkaupunkinsa Helsinki ja Jyväskylä, jonka yliopistossa hänen tuotantoaan tutkittiin ja pidettiin esillä luennoilla, harjoituskursseilla ja seminaareissa. Hän antoi tukensa sille, että kotipaikka oli ensin Kuopio, ja sille, että se myöhemmin vaihtui Jyväskyläksi. Kirjailija kertoo kummastakin kaupungista artikkeleissaan ja runoissaan.
Ennen perustamislupaa Lassi Nummi edellytti, että järjestö ei keskittyisi pelkästään hänen tuotantoonsa ja persoonaansa vaan pitäisi esillä keskeisiä ja ajankohtaisia kirjallisuuden ja kulttuurielämän ilmiöitä. Vaatimattomana ja eri näkökohdat huomioon ottavana henkilönä Nummi pohti, mitä tehtävää ja merkitystä vain häneen huomionsa suuntaavalla yhdistyksellä olisi.
Lassi Nummen seura ry tekee tunnetuksi Lassi Nummen tuotantoa ja elämäntyötä sekä edistää tutkimusta ja taiteellista toimintaa. Yhdistys järjestää yleisötapahtumia, kokoaa julkaisuja ja verkostoituu muiden kirjallisuus- ja kulttuuritoimijoiden kanssa. Yhdistys on puolueeton ja sitoutumaton ja tekee yhteistyötä kaikkien siihen valmiiden kanssa. Järjestö korostaa monia Nummellekin tärkeitä asioita, kuten esimerkiksi lukemista ymmärryksen ja empatian lisääjänä, kirjastoja ja kirjallisuudenopetusta ja -tutkimusta.
Seura toimii varsinkin Nummen edustamien ja hänelle läheisten organisaatioiden mutta myös muiden tahojen kanssa. Niitä ovat toiset järjestöt, kunnat, kirjastot, lehdet, yliopistot ja muut oppilaitokset. Kumppaneita ovat alusta asti olleet PEN-klubi, Suomen kirjailijaliitto, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Raamatunkäännöskomitea sekä evankelis-luterilaiset ja ortodoksiset seurakunnat. Alkuvuosina yhteistyö oli kiinteää Suomen sana ry:n ja Keski-Suomen kulttuuriyhdistys ry:n kanssa – niin kiinteää, että ne lopuksi fuusioituivat nimikkoseuraan.
Nummen monumentaalinen elämäntyö ja sitä sivuavat kulttuuri-ilmiöt, hänen julkaisunsa ja niiden keskeinen aiheisto ovat ehtymätön ainesvarasto kulttuurityölle. Yhdistys pitää monin tavoin Lassi Nummen tuotantoa esillä. Puhutun ja painetun sanan keinoin se lisää ja uudistaa tietoa aiheesta. Tuoreet näkökulmat ja ajankohtainen tutkimustieto auttavat asiassa. Kaikille avoimeen toimintaan osallistuu muiden kirjallisuuden ja lausunnan harrastajien rinnalla joukko tutkijoita.
Nummi-tapahtumia on vuosittain, ja niitä on ollut mm. Helsingissä, Joensuussa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Porissa, Viitasaarella ja Saarijärvellä. Suuret seminaarit ovat vetäneet salit täyteen kuulijoita ja keskustelijoita, ja osa tilaisuuksista on ollut pienempiä ryhmätapaamisia. Lassi Nummen 80-vuotisjuhlan lisäksi merkittävin oli 90-vuotistapahtuma Suomalaisen Kirjallisuuden Seurassa. Useassa seminaarissa on julkistettu yhdistyksessä koottu julkaisu. Jotkut kokoelmat ovat kokonaan Lassi Nummi -aiheisia, ja muissa on artikkeleita paitsi hänestä, muistakin yhdistykselle tärkeistä teemoista.
Seuran toiminnassa on tärkeää vuorovaikutteisuus ja avoin dialogi. Yhdistys on tapaamisfoorumi eri taustoista oleville, eri tavoin ajatteleville ja eri-ikäisille, joille se tarjoaa osallistumis-, keskustelu- ja kirjoitusmahdollisuuden. Keskustelu ja yhteistoiminta lisäävät eri ryhmien keskinäistä ymmärrystä, osallisuutta ja mahdollisuutta rakentaa uutta olemassaolevan kulttuurin pohjalle.
Järjestön sivistyshanke on laaja. Yhdistys korostaa sivistystä jokaisen oikeutena ja yhteistyön avaajana. Seura rummuttaa lukemisen puolesta vuosittain ilmestyvissä huippuasiantuntijoiden kirjoittamissa kokoelmissa ja laajoissa, avoimissa yleisötapahtumissaan. Luku- ja yhteistyötaidon rapautuminen on uhka hyvinvoinnille ja tasa-arvolle.
Toiminta on ajankohtainen, kun monissa kodeissa ei ole entiseen tapaan kirjahyllyjä jona lukemisen antamat taidot vähenevät. Kirjastot ovat vaakalaudalla, ja kouluissa on kirjallisuuden tunteja Euroopan minimi. Yliopistot heikentävät alan opettajainkoulutusta ja tutkimuksen voimavaroja. Yhdistys puolustaa ja tukee kirjastoja ja osallistuu rakentavaan kulttuurityöhön.